Birth in my country

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI: O trudnoći i matičnim ćelijama za vreme coronavirusa

Mnoge trudnice su kontaktirale Parent’s Guide to Cord Blood Foundation sa pitanjima o novom koronavirusu Covid-19. U ovom tekstu skupili smo najčešća pitanja roditelja i lekara:

O trudnoći i matičnim ćelijama za vreme coronavirusaP: Da li su trudnice pod uvećanim rizikom za infekciju coronavirusom?
O: Udruženje ginekologa i akušera u SAD (ACOG) navodi da dostupni podaci do sada, ne ukazuju da su trudnice pod povećanim rizikom za dobijanje Covid-19. Ipak, zna se da se kod trudnica kada dobiju infekciju, javljaju teži oblici respiratornih infekcija. Zbog toga bi trudnice trebalo svrstati u populaciju sa povećanim rizikom za Covid-19.

P: Da li infekcija respiratornog trakta tokom trudnoće utiče na ishod trudnoće?
O: Ako trudnica dobije tešku infekciju respiratornog trakta postoji povećan rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja. Mala studija sprovedena u Kini je pronašla da je upala pluća izazvana coronavirusom dovodila do ugrožavanja fetusa i prevremenog porođaja. Zbog toga, morate reći svom doktoru odmah ako sumnjate da imate coronavirus, a trudni ste.

P: Da li trudnica može preneti coronavirus na bebu?
O: Dok je beba još u stomaku, posteljica štiti bebu protiv virusa. Posteljica je fantastičan organ koji dozvoljava antitelima da prođu od majke ka bebi, ali u većini slučajeva sprečava da virusi pređu sa majke na bebu. U velikoj kliničkoj studiji sa gripom, dokazano je da se grip ne prenosi putem placente sa majke na bebu. U slučaju coronavirusa početne studije iz Vuhana u Kini pokazuju da u retkim slučajevima coronavirus može da se prenese sa majke na bebu, ali su potrebne veće studije da bi se to dokazalo.

P: Da li antitela majke štite bebu od virusa?
O: Da ponovimo, placenta je sjajan organ: u isto vreme ona štiti bebu od bolesti, a dozvoljava antitelima majke da prođu u bebinu krv. Beba nasleđuje imuni sistem majke i otporna je na većinu bolesti na koje je majka otporna a taj imunitet traje do 6. meseca života. Ako je majka imuna na Covid-19 najverovatnije će biti imuna i novorođena beba.

P: Da li krv iz pučanika može da ima coronavirus?
O: Po svim raspoloživim podacima, krv iz pupčanika ne sadrži coronavirus kod majki koje su bolesne od Covid-19 u vreme porođaja. Potrebno je razjasniti da postoji razlika između studija koje ispituju prenos virusa sa majke na bebu i studija koje ispituju prisustvo coronavirusa u krvi pupčanika jer su to dva različita pojma. Kada je osoba bolesna od bilo kog respiratornog virusa veoma se retko dešava da se virus pojavi u krvi. U pacijentovoj krvi će se pojaviti antitela na virus, ali ne i sam virus. Zbog toga tvrdimo da majka ne treba da brine da će coronavirus biti prisutan u krvi ili tkivu pupčanika ukoliko je majka bolesna od Covid-19 tokom trudnoće ili porođaja.