Jesteś tutaj

Henrikeov život je spašen njegovim sopstvenim matičnim ćelijama iz pupčanika

Henrike je sada u remisiji (period bez znakova bolesti) od teške aplastične anemije posle transplantacije njegovih matičnih ćelija iz pupčanika koje su prikupljene na njegovom porođaju.

To je prvi put da je aplastična anemija u Portugalu lečena autolognom transplantacijom matičnih ćelija.

Fotografija Henrikea slikana pored reke u Lisabonu, Portugal, nekoliko dana pošto je izašao iz bolnice 

Henrikeova majka: "Pre 14 godina kada sam bila trudna sa Giljermom, naš rođak nam je rekao za mogućnost čuvanja matičnih ćelija u Crioestaminalu. Ljudi su tek počeli da pričaju o ovoj opciji u Portugalu, ali mi smo videli tu ideju zanimljivom pre svega jer se nauka razvija toliko brzo da nismo ni znali za šta će sve matične ćelije moći da se iskoriste.

To je bilo neko drugačije zdravstveno osiguranje. Kada se 9 godina kasnije rodio Henrike, odlučili smo da sačuvamo ćelije ponovo, ne samo zbog jednakosti među našom decom, nego i zbog toga što smo i dalje verovali da je budućnost medicine u matičnim ćelijama. Obe trudnoće su prošle normalno i bez problema  i oba dečaka su rođena i razvijala se zdravo i ništa nam nije govorilo da će se Henrik razboleti.

Obe trudnoće su prošle normalno i bez problema i oba dečaka su rođena i razvijala se zdravo i ništa nam nije govorilo da će se Henrik razboleti.

Aplastična anemija je retka i ozbiljna bolest  koja se javlja kada kostna srž pacijenta ne može da proizvede dovoljno krvnih ćelija izazivajući anemiju, krvarenje i infekcije. Uzrok za nastanak bolesti je uglavnom nepoznat. Sumnja se da razvoj aplastične anemije može da započne kada organizam preterano reaguje na infekciju i razvije autoimunu reakciju na sopstvenu kostnu srž. Samo 2-7 slučajeva aplastične anemije na milion dece se javljaju svetu. Kada se aplastična anemija javi, jedini način da se zaustavi je da se resetuje imuni system sa transplantacijom matičnih ćelija. 

Henrik je tipično dete koje voli dinosauruse, igrice gde se nešto gradi i voli superheroje. Takođe voli da gleda TV, posebno Sunđer Boba."

Prošle zime kada se Henrik ozbiljno razboleo od aplastične anemije prvo je hospitalizovan u Dona Estefania bolnici u Lisabonu. Kao deo priprema za transplantaciju prebačen je u Lisabonski Onkološki Institut Portugala gde je primio hemioterapiju. Henrikeova majka: ”Na svu sreću napravili smo pametnu odluku da sačuvamo matične ćelije.”

Druga fotografija Henrikea slikana u leto 2019 kada je imao 4 godine sa njegovim 13-godišnjim bratom Giljermom. Henrike često nosi masku na javnim mestima kako bi se zaštitio od bacila dok se njegov imuni sistem ne oporavi.

Henrikeove matične ćelije iz pupčanika su bile 10-ti uzorak koji je Crioestaminal pripremio za dete iz Portugala. Transplantacija je napravljena 5. aprila 2019. godine u Lisabonu i nakon transplantacije Henrikeova krvna slika i svi ostali parametri su počeli da se oporavljaju jako brzo. Henrike je otpušten iz bolnice nakon samo mesec dana posle transplantacije, ali je i dalje praćen od strane lekara Instituta u Lisabonu i pedijatara. Lekari su veoma zadovoljni razvojem kliničke slike kod Henrikea i smatraju da je ishod terapije transplantacijom veoma uspešan.

Henrikeova majka: ”Na svu sreću napravili smo pametnu odluku da sačuvamo matične ćelije.”

 

Crioestaminal je deo Famicord Grupe koja je najveća grupacija banaka za matične ćelije u Evropi. U Srbiji i u 7 zemalja Balkana, Famicord predstavlja BioSave Grupa kao najveća grupacija kompanija za čuvanje matičnih ćelija na Balkanu.
 
 Izvor: Parent's Guide to Cord Blood Foundation 

 

Położenie

Bośnia i Hercegowina
BA

Dodaj komentarz